Minusta ei ole mestariksi!

Erilaisia oppimisvaikeuksia on noin viidesosalla Suomen väestöstä. Toisin sanoen ongelma koskee myös merkittävää osaa työssäkäyviä aikuisia. Samaan aikaan paine oppimiseen erityisesti työelämässä on valtava. Tietotulva hyökyy ja omaksumiskykymme äärirajat paukkuvat kuin hirsitalo pakkasella. Jos emme opi, emme osaa. Jos emme osaa, emme pärjää.

Muutama vuosi sitten ilmestyneen tutkimuksen mukaan oppimisvaikeuksista kärsivät käyttävät muita useammin masennuslääkkeitä ja kärsivät ahdistuksesta. Ei ole yllätys, että kun ei opi, se ahdistaa. Tämä voi johtaa työssä uusista vastuista ja siten myös urakehityksestä kieltäytymiseen. Muutokset pelottavat, sillä ne voivat paljastaa.

– Minusta ei ole uutta oppimaan, olen kuullut liian monen sanovan. Tälle ei ole yleensä todellisuuspohjaa. Ehkä tällä henkilöllä on liian kapea käsitys siitä, mitä kaikkea oppimiseen kuuluu. Tai jokin pieleen mennyt oppimisen kokemus on vallannut mielen.

Kolme askelta

Mikä siis ratkaisuksi? Ensinnäkin oppimisesta pitää puhua. Lisäksi pitää puhua myös siitä, jos oppiminen ei suju. Pitää puhua siitä mitä oppiminen merkitsee, miksi se on tärkeää ja miten siinä voi kehittyä.

Toiseksi pitää muista, että parhaat onnistumiset tehdään porukalla. Yhdessä oppiminen sujuu usein näppärämmin kuin yksin puurtaminen. Oppimisen ilo on jaettua iloa.

Kolmanneksi kannattaa keskittyä työyhteisöissä oppimismyönteisyyteen. Se on mestaruuden polttoainetta. Oppimismyönteisyys edellyttää ääneen ilmaistua arvonantoa oppimiselle ja psykologista turvallisuutta.

Bonuksena vielä johtaminen. Tärkeä on johdon oman oppimisen esimerkkinä. Kun johto vielä sanoittaa sekä omaa oppimistaan, että jännitystä uuden edessä, ollaan mestaruusmatkalla jo pitkällä.

Oppiminen on aina muutosta. Oppimisen johtaminen on muutosjohtamista ja mestaruus siten muutoksessa elämisen mestaruutta. Tällaiselle osaamiselle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.

Kaikki siis mukaan oppimaan vaikka aina ei tuntuisi siltä. Jokainen voi kasvaa omista lähtökohdistaan oppimisen mestariksi!

Viisi vinkkiä oppimisen mestariksi kasvamiseen

1. Tunnista omat vahvuutesi ja haasteesi: Ole rehellinen itsellesi. Missä olet hyvä, ja missä kaipaat kehittymistä? Tunnista omat oppimisvaikeutesi ja ota ne huomioon.

2. Luo oppimisympäristö, joka tukee sinua: Valitse ympäristö, jossa voit keskittyä oppimiseen. Vähennä häiriötekijöitä ja varmista, että sinulla on tarvittavat resurssit saatavilla.

3. Aseta realistiset tavoitteet: Älä aseta itsellesi liian suuria odotuksia. Pienet, saavutettavissa olevat tavoitteet auttavat sinua etenemään ja motivoivat oppimisessa.

4. Opi yhdessä muiden kanssa: Etsi oppimiskumppaneita ja keskustele heidän kanssaan. Yhdessä oppiminen voi olla hauskaa ja tehokasta.

5. Harjoittele ja ole kärsivällinen: Oppiminen vaatii toistoa ja kärsivällisyyttä. Älä anna periksi, vaan jatka harjoittelua ja anna itsellesi aikaa oppia uusia asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *